SESTAVLJALNI STROJ ZA AVTOMOBILSKE ŽAROMETE

Izziv
Stranka je želela montažne celice za sestavo avtomobilskih žarometov z možnostjo menjevanja orodij. Dodana je tudi kontrola z strojnim vidom, za zagotavljanje kakovosti. Takšne celice omogočajo fleksibilnost poteka proizvodnje, glede na to za kateri tip izdelka želijo opravljati montažo.

Rešitev
Skupaj z zunanjim izvajalcem smo zgradili montažne celice, ki opravljajo delno montažo na različnih tipih avtomobilskih žarometov. Celice omogočajo on-the-fly menjavo montažnih orodij, kar omogoča fleksibilnost pri poteku proizvodnje. Montažne celice opravljajo delno montažo znotraj avtomobilskih žarometov. Naloge sestavljalnih strojev so vstavitev določenih mehanskih sklopov kot so motorčki pomika žarometa, nosilci žarnic, privijačenje vijakov na referenčno pozicijo, itd.

Koristi
Fleksibilnost proizvodnje, možnost montaže različnih izdelkov z enim strojem, prihranek prostora, prihranek denarja.

REZALNO KRIVILNI AVTOMAT

Izziv
Stranka je potrebovala namenski stroj za krivljenje in rezanje kovinskega traku, za kovinske sponke, ki jih najdemo v kontaktih električnih stikal, vtičnic, vtikačev.

Rešitev
Skupaj z zunanjim partnerjem smo zgradili stroj za krivljenje in rezanje kovinskega traku. Gre za stroj podoben Bihlerjevemu rezalno krivilnemu avtomatu. V stroj se podaja točkovno povarjen kovinski trak, ki se v orodju ukrivi in odreže. Orodje je gnano prek zmogljivega 80 kW  servo pogona, ki ima na izhodu reduktorja do 1000 Nm navora.

Koristi
Namenski stroj, masovna proizvodnja, hitra izdelava, robustnost, zanesljivost, cena.

SISTEM ZA KONTROLO POTEKA TLAČNEGA LITJA

Izziv
Stranka je imela težavo z zagotavljanjem kakovosti tlačnega litja. Kupci zahtevajo kontrolo brezhibnosti izdelkov in ponovljivost. Starejši stroji za tlačno litje lahko omogočajo cenejšo proizvodnjo, saj investicija v nov stroj ni potrebna, toda niso opremljeni s potrebno opremo za kontrolo.

Rešitev
Razvili smo sistem, ki omogoča kontrolo poteka tlačnega litja. Sistem je samostojen in zajema omarico z industrijskim krmilnikom, vhodnimi moduli in zaslonom. Pregled kontrole litja omogoča program Blubit – Die cast control, ki teče na platformah Windows. Stranka lahko izvaja pregled na samem stroju ali na oddaljenem kontrolnem mestu. Program omogoča enostavno integracijo v nadrejeni IT sistem.

Koristi
Kontrolirana kakovost izdelkov, zagotavljanje ponovljivosti, izmet slabih izdelkov, hitrejša detekcija okvare na orodju, hitrejša zaznava problemov s potekom procesa, zadovoljstvo kupca.

STROJ ZA REZANJE KAMNITIH PLOŠČ

Izziv
Stranka je želela kompakten stroj, ki omogoča premikanje kamna po celotnem obsegu in poljuben izrez raznih oblik. Stroj za rezanje kamna je dvoosni XC robot, katerega lega vrha glede na rezilo ni trivialno določena, vendar ima vse prednosti pred navadnim kartezičnem XY rezalnim strojem.

Rešitev
Zgradili smo stroj, ki je dvoosni XC robot, ki omogoča poljuben XY izrez kamnitih plošč. Krmilnik stroja za preračun lege vrha uporablja kinematično transformacijo. Potek izreza poteka preko Siemens dialect CNC interpreterja. Stroj omogoča avtomatsko tvorjenje CNC programa preko izbire točk v grafičnem vmesniku. Uporabnik lahko CNC program po želji vnaša tudi ročno ali modificira avtomatsko generiranega.

Koristi
Namenski stroj za kamnoseštvo, prihranek prostora, prihranek časa, povečanje proizvodnje, cenovna konkurenčnost.

POLNILNIK ODPRTIH VREČ

Izziv
Stranka je želela izvesti avtomatizacijo polnilnika odprtih vreč brez uporabe krmilnika.

Rešitev
Izvedli smo elektrifikacijo celotnega stroja, kjer smo za postopek avtomatičnega polnjenja in servisnega preverjanja delovanja stroja uporabili relejsko tehniko.

Koristi
Izvedba avtomatizacije skladno z željo stranke, poenostavljeno nastavljanje avtomatiziranega procesa z uporabo časovnih in bistabilnih relejev.